Kategori: Histori-Shënja

4 VRIMA DHE 2 KRYQE

 

Në jug të zonës të Gramozit (Gramshit) ka një manastir të Shën Mërisë. Nga rrënojat dhe në jug të saj rreth katërqind metra ka një gur dy hapa të gjera dhe mbi të janë gdhendur katër vrima që nxe një veze në secilën dhe dy kryqe një në anë dhe një në krye. Nga ky gur në dyzet hapa në drejtim të një lumi u varros një qyp me 7,000 monedha ari dhe argjendi të vjetra në verën e vitit 1345 pas Krishtit nga vëllai i tij Fisco Della Corsa.

Thikë dhe Kryq

THIKE DHE KRYQ

 

Mbi një gur që duket si një tryezë e ulët e rrumbullakët (sofra) ishte gdhendur një kryq i madh dhe ne gdhendëm katër kryqe të tjera dhe një thikë të madhe si ato që pret degët (tsalokofti); afër këtij guri ka një pus dhe përballë në bregu i shkëmbinjve është shpella ku është varrosur shoku Ivan Çerçeni me thesarin e tij, armët e tij dhe gjithçka tjetër që mbarte me vete.

Hyrja e shpellës është e mbyllur me disa gurë me ngjyra të lehta që janë të dukshme dhe mund të lihen mënjanë. Pranë varrit të shokut tonë kemi vendosur tetëmbëdhjetë monedha ari … të gjitha janë të Ivanit , ka shtatë shtretër në shpellë … shtrati mesit është më i gjatë dhe shtrati i fundit është plot me monedha ari;në këmbët e shtretërve ka rërë; në shtrati ka gurë të mëdhenj … një gur mbi të ka një piatë të thellë prej balti … ky gur po lëkundet… nga poshtë ka pllaka … njëra ka një vajzë të gdhendur mbi të… kjo pllakë është një kapak që mbulon kavanozin prej balti që kemi mbushur me monedha ari ..Ari është i joni. Ka dy manastire në këtë zonë, njëra prej të cilave është e zbrazët dhe e shkretë nga Salih Pasha. Ne jemi betuar, ata që do qëndrojnë, me këtë ar do rregullojmë manastirin dhe do varrosim partnerin tonë në një varr normal.

 

Dorë njeriu

 

DORE NJERIU

 

Në një gur ka një dorë të gdhendur njerëzore, në të cilën gishtat dhe madje thonjtë duken shumë mirë; nga kjo shenjë në një distancë shumë të shkurtër dhe në lindje vendosëm në një tenxhere prej balti dhjetë thasë me karafila ari dhe një shishe me letra të ndryshme në një thellësi 1,5 arsini.
Ky gur me dorën gjendet në përroi ku takohet lumi; në vendin ku fillon përroi, ka një shatërvan të quajtur Chatal Cesme; prej andej kalon një shteg, ngjitur me shtegun dhe sipër burimit ka një gur si pllakë me një kryq të vogël të gdhendur mbi të; nën këtë gur kemi fshehur 5 canta me monedha turke prej ari; të gjithë rame dakort me njëri-tjetrin kur të kthehemi në këto vende të ndërtojmë një shatërvan të mirë.
Nga ky shatërvan, Duke parë në lindje mund të shihet një shpellë e hapur; Në hyrje të shpellës nga e djathta, shihet një kokë të një luani të gdhendur; vështrimi i tij është mbi një shkëmb të vogël; poshtë këtij shkëmbi fshihen në një pako dokumentat tona dhe 1qindarkë… ne e quajtëm këtë shpellë “shpellë me keca”.
Nga kjo shpellë fillon një shteg dhie që shkon deri në Chal Tepe … në luginën e dytë ka një shatërvan i cili ka ujë shumë të mirë dhe quhet “çezme e mire”.
Duke parë burimin në të djathtë, ka një gur dhe një vajzë të gdhendur mbi të dhe një lule në të majtë; një mushkë me bizhuteri prej ari i varrosëm pranë vajzës.